De berg


 'Mont Ventoux' betekent letterlijk - volgens de inboorlingen toch - de berg van de wind. De mistral blaast zich regelmatig de longen uit zijn lijf om het gesjirp van de cycaden  te overstemmen. Hij is van veraf en van overal te zien. Hij bestaat uit door de vrieskou gebarsten kalksteen en heeft een hoogte van 1.912 m. De bergketen is het gezamenlijk eigendom van veertien gemeenten in de Vaucluse en één, Reilhanette, in de Drôme.


 

ventoux_ijsDe temperatuur op de top kan in de winter dalen tot -27°C. Kans op sneeuwbuien van november tot mei. De weg naar de top is in principe van midden november tot midden april voor het verkeer gesloten tussen Chalet Reynard en de top.

 

 


 

 

mont-ventoux-2847_w1000Hij is ongeveer 15 km breed en strekt zich van oost naar west uit over een lengte van 25 km. Niets wijst erop dat de berg in de tijd van Petrarca (14de eeuw) dichter bebost was, maar vast staat dat de toen al  niet dichte bossen geplunderd werden door ontginning en het houthakken (scheepsbouw in Toulon). De Ventoux dreigde een kale hoop stenen te worden. Op het einde van de vorige eeuw kwam de herbebossing op gang. De Ventoux werd gesierd met steeneiken en witte eiken, ceders, beuken, zwarte dennen en lorken.


 

'Als de Ventoux zijn hoed draagt, m.a.w. als je van beneden de top in de wolken ziet liggen, dan zal het weldra regenen',


 

Er zijn 3 mogelijke beklimmingen naar de top. De meest bekende is die vanuit Bedoin en dit is de beklimming die ‘team Jacuqueline’ gaat doen. Deze wordt als de zwaarste gerekend. De aanloop is vrij eenvoudig, maar na 6 kilometer begint het beruchte bos van Bedoin. 10 kilometer lang moet er met een gemiddelde van 10% geklommen worden tot Chalet Reynard. Hier begint het maanlandschap en is het nog 6 kilometer tot de top. Er moeten in totaal 1.610 hoogtemeters overwonnen worden. De klim is 21.5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5%.

 

mont-ventoux-bedoin